Gaat het omkleden moeizaam bij jouw peuter?

Heeft jouw peuter vaak moeite met bijvoorbeeld het aantrekken van zijn/haar pyjama of jas? Herken je het dat hij/zij telkens op een andere plek in zijn kamer staat, speelgoed probeert te pakken of naar de badkamer wil lopen? Of wanneer je kindje in de ochtend zijn/haar kleren aan moet doen en niet het geduld heeft dit eerst af te maken en daarom speelgoed pakt of op een andere manier afgeleid raakt?

 

Dit vergt als ouder zijnde veel geduld, omdat het vaak niet goed uitkomt. In de avond ben je bijvoorbeeld moe en wil je de dag positief afsluiten zonder al teveel gemopper. Of er staat een afspraak gepland, waardoor er haast bij komt kijken als je kindje niet meewerkt. Daarom geef ik in dit blog een aantal handige tips om het omkleedmoment soepeler te laten verlopen.

In de peuterleeftijd is het gebruik van vaste rituelen namelijk handig en belangrijk bij verschillende momenten op een dag. Oftewel iedere dag weer het zelfde herhalen. Dit schept duidelijkheid en het ritueel zal uiteindelijk als gewoonte beschouwd worden, waardoor je peuter het zelf niet meer over wil slaan.

 

Ook bij het omkleden kun je een vast ritueel gebruiken, waarbij je rekening kunt houden met de routine en omgeving.

  • Zorg dat het omkleden telkens op dezelfde plaats vind, bijvoorbeeld in de slaapkamer/kledingkamer/badkamer.
  • Zorg dat de omgeving waar wordt omgekleed, opgeruimd, rustig en netjes is, zodat er niet teveel prikkels aanwezig zijn (bijvoorbeeld geen speelgoed in handbereik).
  • Zorg ervoor dat je in de ruimte een omkleed plek creëert, waardoor het voor je peuter duidelijk is dat als hij/zij daar op of in staat het omkleedtijd is.

 

Denk bijvoorbeeld aan een omkleedmat of kleed in de kamer. Spreek met je peuter af dat als het tijd is om te gaan omkleden, hij/zij op de mat gaat staan. Je peuter mag pas van de mat afkomen wanneer hij/zij is omgekleed. Stimuleer hem/haar om het omkleden zoveel mogelijk zelf te doen en help alleen bij de momenten waarbij het moeilijk gaat. Help je peuter om zich te focussen op het aankleden en geef een compliment wanneer hem/haar iets lukt wat eerder nog niet lukte.

 

Je kunt het ook leuker maken door bijvoorbeeld een passend liedje te zingen. Jij voelt zelf het beste aan of dit juist wel of niet handig is voor jouw kindje. 

 

Te pas en te onpas het aankleedmoment op verschillende plekken in huis aanbieden, kan in ieder geval voor verwarring zorgen en geeft extra kans op afleiding. Hou er daarom rekening mee en probeer zoveel mogelijk duidelijkheid te creëren met een eigen ritueel.

 

Het aantrekken van schoenen en een jas kan natuurlijk op een andere plek gebeuren dan waar de omkleedmomenten met kleding gebeuren. Je kunt hier natuurlijk ook een vast ritueel in creëren. Bijvoorbeeld in de hal of woonkamer. 

 

Gebruik je zelf al een leuk ritueel en zou dit andere ouders kunnen helpen? Post hem dan in de facebook community Ouderschap van peuters. https://www.facebook.com/groups/ouderschapvanpeuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.